2018 på Bootleg (med masse bilder)

Astrid oppsummerer 2018: I året som gikk skjedde det mye. Fra irlendere og italienere på besøk til russ og folk med sommerfeber – vi har hatt litt av et år! Her er en liten takk fra meg.

Ingrid og Felix på Erasmus+-kurset Eyeopener i Reykjavik på Island.

Året startet med et pang. Mellom forberedelsene til LAN og lokalfestivalen til UKM, så var vi på FU-messen for å vise oss frem og sånn at Ingrid og Felix kunne finne folk som ville være med på utveksling under Erasmus+. De to hadde vært på Island i desember og blitt inspirert til å få masse europeisk ungdom til å komme til Hammerfest. Så nå gjaldt det å få flere til å bli med så vi kunne starte planleggingen.

Russerevyen hadde også sine første øvinger på denne siden av nyttår og feberagentene hadde satt i gang med å lage årets Sommerfeber.

Lars fikk i 2017 til et stort tverretatlig prosjekt (vi i ungdomstjenesten som samarbeidet med NAV og folkehelsekoordinator) som skulle hete Innafor. 2018 ble året prosjektet skulle formes og gjennomføres. Mye ble planlagt i januar som skulle bli viktig for resten av året: utstyrslager (som Lars tegner her), turer og en pott med penger som ungdom og barn kunne søke om støtte fra.

Vi fikk endelig fjernet fyrkjelen fra 1957 i kjelleren – måtte jo rydde plass til utstyrslager. Men da ble det jo en del vasking for å fjerne alt støvet etter fyrkjelen også.

Bootleg Event arranger LAN hvert år.

Bootleg Event gjennomførte LAN i januar med stor suksess. Fulle deltagerlister og mye gøy i en hel helg. Det kommer til å bli et nytt LAN i i slutten av januar i år, så følg med.

Juryen ser på kunsten på lokalfestivalen.

I februar arrangerte vi UKM Hammerfest på Arktisk kultursenter (AKS) og Hammerfest bibliotek – vi har prøvd en del forskjellige lokaler hvor kunstutstillingen kan stå i de siste årene, og vi er kjempefornøyd med biblioteket. Hver UKM setter vi opp kunstutstillingen noen dager i forveien og har en egen åpning for kunsten, og så blir utstillingen flyttet til kultursenteret på forestillingsdagen. En solid gruppe med UA (Unge Arrangører) sørget for at festivalen ble fantastisk!

Her kan du se de som gikk videre fra Hammerfest til fylkesfestivalen i Alta. Vi er kjempestolte over at et band fra Hammerfest gikk videre hele veien til landsfestivalen!

Akkisan og Glenn venter i gråsona på AKS før de skal ut på scenen.

Vi på Bootleg elsker UKM! Derfor har vi (spesielt Malene som har vært vår lokale UKM-kontakt) jobbet hardt mot målet om at fylkesfestivalen skal rullere mellom kommunene i Finnmark og om at den skal komme hit til Hammerfest igjen. Da fylkeskommunen åpnet for at den skulle rulleres var vi klare på det vi mener: Hammerfest ville være en nydelig plass å ha festivalen. Vi og Sør-Varanger leverte begge noen sterke søknader, og denne gangen ble det Sør-Varanger som fikk arrangere festivalen. Det ble vi glade for – det er på tide at Øst-Finnmark arrangerer festivalen og vi gleder oss til å besøke dem de neste tre årene. Etter det blir det en ny rullering og hvem vet, kanskje UKM Finnmark kommer til Hammerfest?

I slutten av februar dro jeg til Langfjordbotn. Der skulle jeg arbeide videre med Erasmus+ utvekslingsprosjektet – det var masse ungdomsarbeidere fra hele Europa som møttes der og blant dem fant jegen av partnerne til prosjektet: Organisasjonen Istituto Morcelliano fra Italia.

I tillegg fikk jeg møte andre kule ungdomsarbeidere fra Finnmark. Vi digger HUSET i Alta og Ungdommens Hus i Honningsvåg <3

Feberagentene annonserer Kajander.

Malene og Lars dro til By:Larm i Oslo for å finne artister vi kunne booke til Sommerfeber. Hvert år leter vi etter artister som passer vår profil: de skal være aktuelle (vært på topplistene), komme fra litt ulike sjangre, ikke koste mer enn hva vi kan tilby, og vi må ha minst en kvinne med (det er viktig at alle festivaler sørger for å få booket kvinnelige artister – også oss som er så små).
Etter det booket vi Kajander og så fant vi Amanda Delara også. Lineupen ble komplett når vi også fikk Hammerfest-bandet Snøstorm med på plakaten.

Deltagere på fotoworkshop.

Vi søkte midler fra Ungdom og Fritid til å utruste Makerspace på Bootleg med utstyr til portrettfotografi. I mars fikk vi derfor sjansen til å ha en fotoworkshop med den profesjonelle fotografen Catherine Gundry-Beck. Workshopen ble fullbooket og siden har vi brukt fotostudioet masse. Vi er kjempeheldige som er medlemmer av Ungdom og Fritid, og som kan søke midler hos dem. Mange gode påfunn hos oss skjer på grunn av de midlene.

Russerevyen «Avrus(s)ning» 2018.

Etter mange, mange måneder med planlegging, skriving og øving var russerevyen klar! 25.-26. april var det utsolgte forestillinger og vi hadde det sykt artig. Det som var nytt av 2018 var at vi bare hadde to forestillinger istedenfor tre. Det er fordi at vi ville ha fullt utsolgte forestillinger sånn at de på scenen skulle få skikkelig god respons fra publikum – og det fungerte.

Russerevyen 2018 var en utrolig bra gjeng og vi storkoste oss. Det er noe av det beste vi vet når det er øvinger med russen og vi slår på musikken og setter i gang.

I april var vi på stormøte med Ungdom og Fritid i Asker. Ingrid og jeg dro som representanter for klubben, og når vi kom dit traff vi Hilde og Beate igjen – de er faktisk så viktige at de sitter i styret for landsforeningen. På stormøtet jobbet vi med ungdomsmedvirkning og med å bli kjent med andre ungdomsklubber rundt i landet – veldig artig å møte nye og gamle kjente. Vi har mye å lære av hverandre.

16. mai arrangerte vi sammen med foreldre en hel natt med konkurranser for 10. klasse. Det kom 84 ungdommer som holdt på helt til halv fem om natta og det var masse gode premier. 16. mai er alltid intenst, artig og litt slitsomt – helt klart noe man ikke må gå glipp av.

Jeg er så utrolig glad for at jeg får være sekretær for Hammerfest ungdomsråd. Hvert år så får de til så mye at det nesten ikke går an – det mye jobb og veldig, veldig spennende. I 2018 bestemte de seg for at de skulle arrangere en fylkessamling for ungdomsråd.

Derfor brukte vi mye tid på å planlegge, avtale og søke om støtte. Vi søkte både Aktiv Ungdom (Erasmus+) og Finnmark fylkeskommune, og vi fikk innvilget søknadene! 13.-15. juni holdt vi samlingen vår. Det var en perfekt avslutning på en travel valgperiode.

Sarves klatrepark i Alta.

Lars og resten av gruppa i Innafor hadde masse tiltak hele året gjennom. Vinterferien, høstferien og sommerferien ble full av ting som skjedde. Det ble turer til Sarves klatrepark og til Nordlysbadet, gratis kino og pappeskemoro+++ Et veldig bra prosjekt!

Sofie, Regine, Ine, meg, Sander og Johannes.

I sommer kom jeg tidligere tilbake enn de andre og inngangsdøra vår var så trist. Vi hadde stemt på allmøte tidligere på året at den skulle males som en regnbue. Så jeg spurte på snap og på facebook om noen ville komme å hjelpe meg med å male den – og det ville de! Vi koste oss i sommersola og malte både inne og ute.

Fra miniworkshop i negledesign med Cat Nails.

Sommerfeber er det største prosjektet vi gjør. Hvert år bruker vi 5 intense dager med festival der vi som jobber på Bootleg og feberagentene våre jobber og jobber og jobber. Det er også noe av det artigste vi gjør. Vi starter som regel med å få de første søknadene ut allerede november året før. Så kommer feberagentene inn og begynner planleggingen: Hvem skal vi booke? Hvilke artister skal vi ha? Hva er annerledes i år?

Noe av det vi gjorde som var helt nytt var at vi flyttet festivalområdet vårt. Tidligere har vi vært på tomten tvers ovenfor Bootleg, men i 2018 var Rådhusplassen nyoppusset. Kanskje vi skulle flytte ned dit? Feberagentene ordnet en spørreundersøkelse og resultatet var klart. Sommerfeber skulle ned på Rådhusplassen. Det var veldig mye positivt med å være nede i sentrum og vi lærte en god del av det – aldri før i min tid har feberagentene vært så inkludert i riggingen av konsertscenen.

Vi endret også litt på hvordan vi hadde workshopene. Noen av de varte hele festivaluken, men vi introduserte også miniworkshoper på 1-2 dager – det var supert! Mange meldte seg på de workshopene. Nytt av i år var også workshopen i videoproduksjon, og vi er kjempefornøyde og satser på å føre det videre i 2019.

Vi får også flere og flere deltakere fra resten av fylket. Jeg blir spesielt glad for å se igjen de som har vært med tidligere år og som kommer for å være med oss igjen.

20. september var en gruppe av våre ungdommer arrangører for en konsert med Virkelig på Arktisk kultursenter. Målet var at de skulle få lære seg alt det som ligger bak å få til en konsert: booking, planlegging, ridere, lydprøver, promotering etc. Gruppen hadde det en kjempeopplevelse og samarbeidet med AKS var veldig godt.

24. september dro vi inn til Kvalsund for å treffe Martin på deres ungdomsklubb.

2018 var også året vi begynte å arbeide med kommunesammenslåingen. I 2020 skal Kvalsund ungdomstjeneste og Hammerfest ungdomstjeneste bli ett, så vi har besøkt hverandre og snakket sammen om hva vi ønsker. Jeg tror det kommer til å bli en suksess når vi slår oss sammen – og det er mange muligheter som åpner seg da. I hvert fall er det artig å samarbeide med Martin i Kvalsund og vi er spent på hvordan det blir.

Hilde og meg når vi skulle avgi stemme i mai. Viktig å stemme når man kan.

Blant oss ansatte har det også skjedd en del i 2018. På høsten dro Hilde ut i permisjon (hun kommer tilbake) og jeg ble konstituert som virksomhetsleder i den tida hun er borte. Veldig nervepirrende, men det har gått bra så langt. Jeg har fått vært med på mye opplæring og blitt tatt godt vare på av Hammerfest kommune. Men det betydde jo også at vi var en mindre på jobb – det måtte vi jo fikse? Så vi lyste ut min stilling som vikariat med en gang.

15. oktober ble vi 15 år! Bootleg har holdt på siden 2003 – helt tilbake til den tiden da jeg brukte å være innom klubben som ungdom. Det var godt for meg som ungdomsarbeider å være med på å feire klubben som jeg selv hadde vokst opp med. Vi fant på en god del, hadde utstilling av bilder, fikk opp nye fotovegger, viste gamle avisartikler og fikk lastet opp alle russerevyene på YouTube. Tara Markussen sang under åpningen og vi skulle senere ha en konsert med Hkeem*.

*Konserten med Hkeem ble avlyst pga. sykdpm, men det går bra – han kommer til oss i 2019, så vi har noe å glede oss til <3

I oktober hadde vi også endelig utvekslingen vår med Italia og Irland. Tenk, da var det et år siden vi først dro til Island og startet planleggingen. Utvekslingen var spennende og vi planlegger noe nytt internasjonalt prosjekt til 2020.

Rebekka tilbake!

Vi fikk mange søkere til vikariat som ungdomskonsulent, men en skilte seg ut: vår gamle lærling Rebekka! I 2016-2017 var Rebekka lærling hos oss mens hun tok utdanning som barne- og ungdomsarbeider. Hun er helt fantastisk, så vi var utrolige heldige som fikk henne med på laget igjen.

Marita, Malene, meg, Lars og Rebekka.

Så da desember kom var vi fulltallig på kontoret igjen. Det har vært et travelt år og det er mye som skal til for å drifte en ungdomsklubb som vår. Her på klubben har vi fire heltidsansatte og to klubbvakter + en helsesøster og en utekontakt. De jobber hardt gjennom hele året, i travle og mindre travle tider, for at ungdom i Hammerfest (og i resten av Finnmark) skal ha en plass å være og store ting å oppleve.

Og de er heller ikke alene, for på Bootleg har vi en haug med frivillige ungdommer som bruker masse tid og energi på å få ting til å skje: Bootleg Event, feberagentene, utvekslingscrew, juniorer, teknisk gruppe, Hammerfest Unge Arrangører, ungdomsrådet +++ Vi har de som bare kommer innom og plutselig tar over matlagingen eller malingen eller som gir en blomst eller en god samtale, og vi har de som sitter tålmodig i et helt år med planlegging før noe skjer. Jeg vil bare si at jeg er utrolig stolt over å kjenne dere alle og ønsker dere alle:

Godt nyttår!