Into the North 2018

I oktober hadde vi et utviklingsprosjekt i samarbeid med ungdommer fra Italia og Irland. Temaet med prosjektet var miljø og forurensning. Det var totalt 32 deltakere (med reiseledere) som samlet seg på Bootleg for ei uke med utveksling. Vi var på Melkøya på omvisning, på Slettnes for strandrydding og hadde små foredrag for hverandre om temaer som plastforurensning i havet, pantesystemet i Norge, søppelsortering og kjøttindustrien.

Deltakerne kom på torsdag 25.april, men det gikk ikke helt som planlagt. Irland mistet bagasjen sin i Oslo og måtte dermed bli i Oslo en ekstra dag. Italia kom til Alta på torsdagen og ble møtt av Ingrid som guidet de rundt i Alta en tur før de satte kursen over fjellet til oss. Torsdagen ble derfor litt amputert og vi måtte utsette en del av programmet. Irland kom dagen etter og da var vi i gang!

Fredag 26.oktober var vi i gang! Dagen bestod av å bli kjent med hverandre ved hjelp av mye icebreakers og andre leker. Deltakerne hadde country mirror presentasjon på kveldstid hvor hvert land hadde bestemt temaer på forhånd som de presenterte for hverandre.

Lørdag 27.oktober dro vi til Slettnes for en planlagt strandrydding. Været var ikke med oss, så strandrydding ble til improvisert arbeid i kirka på Slettnes.

Søndag 28.oktober var det satt av tid til en kafedialog hvor vi diskuterte temaer som omhandlet hvordan få ungdommene sin stemme hørt i miljødebatten, hvordan få flere folk til å resirkulere, hvordan redusere volumet av søppel som ender opp i naturen, eksempler som kan bidra til positiv effekt på lokalsamfunnet og ting vi har lyst å gjøre under nåværende/fremtidige utveksling. Under kafedialogen var deltakerne delt inn i grupper på tvers av landene.

Mandag 29.oktober var vi på ekskursjon til Melkøya for å lære om hvordan Equinor jobber med de samme teamene som vi hadde fokus på under utvekslinga. Heike fra Equinor holdt et fint foredrag om produksjonen på anlegget før vi dro tilbake til Bootleg for å diskutere det vi hadde opplevd der. Dagen endte i Intercultural evening hvor hele byen var invitert til å se hva vi hadde jobbet med under utvekslinga.

Tirsdag 30.oktober var siste dagen med planlagt program. Denne dagen diskuterte vi hva vi skulle gjøre når vi kom tilbake til hverdagen med de temaene vi hadde hatt fokus på under utvekslinga. Vi var også på Gjenreisningsmuseumeet før vi avsluttet kvelden på Hammerfest Bowling.

Onsdag 31.oktober var reisedag etter en noe tårevåt kveld. Vi har knyttet vennskap på tvers av landegrenser og vi gleder oss til neste utveksling!

Prosjektet er støttet av Eramus+ Aktiv Ungdom, Finnmark fylkeskommune og Hammerfest ungdomsråd.